Dekoracyjne wyposażenie dla gastronomii

Dekoracyjne wyposażenie dla gastronomii

Smaczne i sprawnie przyrządzone dania to oczywiście klucz do serc wszystkich klientów, jednak sama kuchnia to nie wszystko, co decyduje o sukcesie czy niepowodzeniu danej restauracji, baru, kawiarni czy stołówki. Równie ważny, jak dobre posiłki, jest sam klimat stworzony wewnątrz lokalu, na który składa się uprzejma obsługa, atmosfera oraz wyposażenie do gastronomii.

Każdy, kto ma zamiar zainwestować swoje pieniądze w biznes gastronomiczny, powinien zatem wziąć pod uwagę możliwość skorzystania z biur projektanckich, które zawodowo zajmują się wyposażaniem i dekorowaniem wnętrz. Przystępując do tworzenia planu zagospodarowania przestrzeni użytkowej, każdy projektant bierze pod uwagę oczywiście pierwotną wizję właściciela, każdy z nich bowiem, otwierając swój lokal, posiada własny pomysł na charakter wnętrz. Dodatkowo za każdym razem powinno się brać pod uwagę specyfikę docelowych klientów, rodzaj serwowanych dań oraz lokalizację. Każdy tego typu wyznacznik decyduje o skonkretyzowaniu końcowego rysu restauracji, kawiarni czy pubu. Wiadomo bowiem, że zupełnie inaczej będzie wyglądał elegancki lokal dla wyrafinowanych koneserów win czy kuchni Dalekiego Wschodu, a zupełnie inaczej kawiarnia dostosowana do potrzeb matek z małymi dziećmi. Nie mniej ważne jest również samo wyposażenie gastronomii, nagłośnienie, oświetlenie oraz wszystkie drobiazgi, które decydują o tym, jak lokal będzie odbierany przez klienta.

Przede wszystkim wizja idealnego lokalu musi być spójna. Nie można sobie pozwolić na zgrzyty w dodatkach czy elementach zastawy stołowej, chyba, że wynika to z celowego działania. Nikt przecież nie powiedział, że kawiarnia w stylu nowoczesnym, z dodatkowym rysem abstrakcjonistycznym, nie może być dobrym rozwiązaniem. Mile widziane są zaburzenia harmonii, łączenie linii diagonalnych z horyzontalnymi, krzykliwe kolory ścian oraz niekompletne wyposażenie dla gastronomii. Jeżeli taki ma być charakter konkretnego miejsca, wszystkie tego typu działania będą wpływały na jego pozytywny odbiór przez konsumentów. W każdej innej sytuacji zaleca się jednak trzymanie się jednej ścieżki dekoratorskiej. Jeżeli zatem zamiarem właściciela jest stworzenie restauracji w stylu barokowym, powinien konsekwentnie dobierać dodatki. Malarstwo portretowe w złotych ramach, eleganckie obicia drewnianych krzeseł, charakterystyczna srebrna zastawa stołowa, sztućce o dekoracyjnych rękojeściach – wszystko to doskonale dopełni właściwej wizji miejsca.

Jednocześnie należy pamiętać, że złote ramy nie sprawdzą się w miejscu przeznaczonym, na przykład, dla dzieci. Coraz większą popularnością cieszą się bowiem kawiarnie przystosowane do potrzeb młodych mam. Menu w takich lokalach obejmuje nie tylko lekkie i zdrowe posiłki dla kobiet, ale i smaczne desery dla małych dzieci. Właściciele i projektanci planują więc dodatkowe kąciki zabaw, przestrzenie, w których mamy mogą karmić swoje pociechy oraz dobierają odpowiednie wyposażenie do gastronomii, które pasowałoby do całości. Wiadomo, że takie przestrzenie najlepiej przyjmą harmonijne kolory – delikatne pastele, odcienie błękitu i pudrowego różu, barwne obrazki z motywami dziecięcymi oraz zabawki, które posiadałyby łagodne kształty. Ostre i krzykliwe tapety w odcieniach czerwieni czy zieleni oraz silne kontrasty kolorystyczne, zamiast odczucia relaksu, będą niepotrzebnie pobudzać.

Dlatego też odpowiedni projekt, dostosowany do wizji właściciela, docelowej klienteli oraz lokalizacji miejsca, jest tak samo ważny jak wyposażenie gastronomii. W konsultacji z inwestorem planuje się podział całej powierzchni oraz układ poszczególnych elementów wnętrza, a każdy z nich tworzy się z konkretnych materiałów, mających bezpośrednie znaczenie w tworzeniu harmonijnej dekoracji. Każdy detal ma bowiem wpływ na to, jak konkretną przestrzeń będą odbierali konsumenci. Wyposażenie dla gastronomii, zaczynając od sztućców, a na piecach kończąc, mogą bowiem spełniać nie tylko funkcje użytkowe, ale i estetyczne. Każda szafka, klamka, taca czy talerz, mają swoje odpowiednie kształty, za pomocą których można dowolnie zmieniać charakter lokalu i nadawać mu zupełnie nowe znaczenie. Na stronie http://dogastronomii.com/gdzie-kupowac-wyposazenie-dla-gastronomii/sklepy-internetowe-zalety-i-wady można poczytać o tym, gdzie najlepiej nabywać wyposażenie do gastronomii. Zarówno sklepy tradycyjne, jak i sklepy internetowe mają swoje plusy i minusy. Podczas planowania zakupów, warto je poznać.

 

Komentarze wyłączone.